Българските партии  необятните възможности за реклама, които дават дигиталните медии като

...
Българските партии  необятните възможности за реклама, които дават дигиталните медии като
Коментари Харесай

Кандидатите за власт у нас наливат стотици хиляди левове във Facebook реклама

Българските партии  необятните благоприятни условия за реклама, които дават цифровите медии като Фейсбук. Точното таргетиране по ползи, възраст, местонахождение и непосредствената противоположна връзка са единствено част от плюсовете на това да позиционираш мощно политик или партия в обществената мрежа. Пандемията единствено затвърди това и поради коронавирус рестриктивните мерки Фейсбук още веднъж е главно място за връзка с гласоподавателите. Изборите 2 в 1, които предстоят на 14-ти ноември, наподобява няма да са изключение.

След президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, извоювани от Доналд Тръмп, платформата Ads library обезпечава бистрота на рекламирането и изразходените от страниците на партиите и претендентите средства. Данните демонстрират, че през април 2019 година (откакто се води статистика за България, бел. ред.) за реклами, свързани с политика, избори и обществени въпроси у нас са платени над 3,6 милиона лв. за 55 302 изявления.

През последния месец, който включва и интервал отвън формалната предизборна акция, най-вече пари за реклама са вложили " Продължаваме промяната " на  Кирил Петков  и  Асен Василев . Данните на Фейсбук сочат, че за късото време, откогато партията съществува, те са платили  131 хиляди лв. за 87 изявления , което е 6 пъти повече от парите, платени от втория в класацията. С този бюджет съвсем всяка от изявленията на партията е достигнала до близо 1 млн. души, като се таргетират главно хора от огромните градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград. Бърз обзор на посланията демонстрира, че от партията разчитат най-много на позиционирането на двамата водачи.

Близо 22 хиляди лв. са платили от " Да, България ", която е част от обединяването " Демократична България ". Тази сума е отишла за 30 изявления, главно популяризиращи кандидат-депутатите на партията и рецензии към ръководството на  Бойко Борисов . Припомняме, че доста от страниците на кандидат-депутати от листата на " Демократична България " бяха автоматизирано изтрити дни след последните парламентарните избори. Справка демонстрира, че точно " Да, България " е водач по изхарчени средства през последните 2 години. Над 450 хиляди лв. са дадени в този интервал за спонсорирани изявления.

Трета в класацията е страницата European Parliament. Тя заплаща за реклами на доста езици и за последните 30 дни е похарчила общо 17 260 лв. за наличие на български.

В началото на класацията по харчене на средства в обществената мрежа е и " ИТН ". Над 14 хиляди лв. за последните 30 дни са коствали платените изявления на  Слави Трифонов  и неговата партия. Сумата е дадена за 90 реклами във Фейсбук и Instagram.
 Вожда, Сам против всички - спонсорирана поддръжка или подготовка за избори? " Вожда ", " Сам против всички " - спонсорирана поддръжка или подготовка за избори?
Четейки форумите под новините в осведомителните уеб сайтове или мненията в обществените мрежи, сигурно сте попадали на необичайно крайн...

Четвърти е персоналният профил на лидера на листата на " Демократична България " в Бургас и трети в 24-ти МИР София  Иво Мирчев , следван от съпредседателя на обединяването Христо Иванов. Те са вложили в реклама надлежно 7 141 лв. и 6 608 лв.. Впечатление прави, че спонсорираните постове на Мирчев са платени от персоналната му страница, а тези на Иванов - от страницата на Демократична България.

Ясно проличава, че ГЕРБ пробва да избута на напред във времето младите политици в партията, защото главната ѝ страница е спонсорирала 66 изявления на младежката организация на партията на Бойко Борисов, като за това са платени над 7 хиляди лв..

Над 4 700 хиляди лв. пък са дали за реклама в обществената мрежа от партията на  Петър Москов  - КОД. Страницата на партията е основана през октомври 2020 година, като главните изявления са свързани с медийни участия на кандидат-президентите на обединението сред " Републиканци за България и КОД -  Горан Благоев и Ивелина Георгиева .

Впечатление прави неналичието на представители на съществени политически играчи като ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, които разчитат на страниците на локалните си структури за реклама и на други канали за връзка с гласоподавателите си. Кандидатите за " Дондуков " 1 също не са доста дейни с реклама, като единствено  Веселин Марешки  се откроява със своите 19 изявления, за които е платил 3 447 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР